Stilte in jezelf, is luisteren naar het ritme van je eigen ik.. source.Mylène Désir copyrights
MEDITEREN
Meditatie kan bijna overal beoefend worden. Je hebt er ook niet veel voor nodig. Een kussen of een stoel om op te zitten. Je kan het ook liggend doen. Maar het meeste doen ze het in de lotushouding, in een soort van kleermakershouding. Het ene been over het andere, de rechtervoet laten rusten op je linkerbovenbeen en je linkervoet laten rusten op je rechterbovenbeen. Je rechterhand laten rusten op je rechterknie en je linkerhand open laten rusten op je linkerknie, met de handen open naar boven, of je iets in je handen kunt ontvangen.
Zelf laat ik mijn handen gewoon rusten in mijn schoot, dus verkies voor jezelf wat jij het fijnste vindt. Het is geen makkelijke houding de lotushouding als je het niet gewend bent en met mediteren is het wel belangrijk dat je in een ontspannen houding zit of ligt. Zorg wel dat je niet in elkaar gezakt zit, voor een betere ademhaling.
Zorg dan ook dat je rug recht is, zodat je ademhaling en de energie goed in jezelf kan stromen. In het begin kan je misschien makkelijk in slaap vallen, maar dan ben je gewoon heel erg moe. Zorg later dat je genoeg uitgerust bent, als je gaat mediteren en dat je mediteren niet gaat verwarren met slapen. Het doel van mediteren is het verlichten van onze geest, zonder lijden.
Het is belangrijk dat de ruimte waar je mediteert schoon en opgeruimd is en dat je de rust kunt vinden die je zoekt. Zorg dus voor geen afleidingen en stilte. Zorg dat je schoon en gewassen bent en schone en makkelijke kleding aan hebt. Het liefst geen synthetische kleding, maar katoenen kleding, die je comfortabel zit. Ik prefereer zelf geen donkere kleding, maar het liefst witte kleding of zachte pasteltinten. Dat raad ik dus ook aan.
Stilte is heel belangrijk bij een meditatie, zodat je je kunt focusssen op de innerlijke stilte in jezelf. Het is belangrijk om je geest leeg te maken van allerlei gedachten. Dan pas realiseren we hoe druk onze geest is. Je hoeft niet direct je geest, je gedachten leeg te krijgen. Dat is een kwestie van oefenen. Probeer de gedachten die in je opkomen voorbij te laten gaan. Iedere keer als er weer gedachten, geluiden of herinneringen in je opkomen, laat je ze gewoon weer wegebben. Zoals een golf in de zee, die komt en spoelt weer weg. Zo oefen je in het begin met wat er in je gedachten binnen komt. Je laat je gedachten komen en weer gaan, je gaat er verder niet over nadenken.
Focus je op de rust en de stilte in je geest en let op je ademhaling. Luister naar je ademhaling en concentreer je daar op. Als je wil kan je rustige muziek luisteren om het te leren. Het liefst meditatieve muziek, waarbij je jezelf heerlijk kunt ontspannen.
Beeld je in dat je aan een rustig water zit en heerlijk ontspannen bent, luister naar de stilte in jezelf, naar het ritme van je eigen ziel.
Ontspan je en laat al je gedachten wegstromen met bijvoorbeeld het geluid van de muziek, of het geluid van een stromend water of het geluid van de zee. Je hebt muziek met die geluiden, of vogelgeluiden op de achtergrond met het geluid van stromend water.
Ook kan je je inbeelden die geluiden om je heen te horen, als je dat lukt, om je geest te leren zich te ontspannen.
Zorg altijd voor een goede balans
tussen gedachte, lichaam en geest.
Heb geduld als je begint met mediteren, als het je niet direct lukt wees dan niet ontgoocheld. Denk dan niet bij jezelf dit is niks voor mij, ik geef het op. Geduld en stilte in jezelf is de kunst van het mediteren. De ene dag zal je je misschien makkelijker kunnen concentreren dan de andere dag. Als het je niet lukt, stop dan even en ga dan even iets anders doen en probeer het later nog eens, maar blijf elke dag oefenen. Mediteren is goed voor de innerlijke rust van de ziel, dus ook voor onze geest en voor ons lichaam, alles staat met elkaar in verbinding. Daarom is mediteren heel gezond, het werkt cholesterolverlagend en verminderd stress dus is goed voor het hart en vele andere kwalen. De beste tijden om het te doen zijn 's ochtends en 's avonds. Veel succes.
Hieronder kan je wat rustgevende muziek beluisteren, die ik zelf graag hoor, om tot rust te komen, of te mediteren.
Veel succes.
Bron; Mylène.
Mylène copyrights (c) Niks van deze teksten op mijn website mogen worden overgenomen, zonder mijn toestemming en zijn auteursrechtelijk beschermd.
Stilte
Ik zoek naar stilte...
stilte in mij..
diep in mij van binnen.
Stilte hoort geen geluiden
stilte heeft een eigen stem
stilte is een melodie
als je heel diep in jezelf gaat,
hoor je de melodie van stilte.
Stilte sluit alle onrust buiten,
stilte streelt al je zintuigen,
om alleen die melodie te horen.
Stilte neemt je zachtjes mee,
zachtjes voert stilte
je daar waar stilte stil is.
Stilte is in jou,
als je heel stil bent in jezelf
hoor je het geluid van stilte.
zonder gedachten,
verbonden met je hogere zelf,
verbonden met de universele bron.
Heel stil, diep in jou van binnen.
Bron; Mylène Désir copyrights(c)